Sayfalar

Okul Öncesi Eğitim Önemi

Okul öncesi eğitimi neden önemlidir?

Çocuk fiziksel, zihinsel, sosyal, duygusal olmak üzere gelişimini 4 farklı alanda sürdürür. 0-6 yaş arasını kapsayan erken çocukluk dönemi, gelişimin en hızlı olduğu dönem. Bu nedenle okul öncesi eğitim, çocuğun için hayati öneme sahip. Bu verimli dönemi en iyi şekilde geçirmenin yolu ise çocuğun okul öncesi eğitiminden geçiyor. Peki okul öncesi eğitimle çocuklarımız neler kazanır?

Sosyalleşme

Çocuğunun yaşıtlarıyla bir arada bulunması, ailesi ile örülü dünyadan çıkıp hayata adım atması, arkadaşlık kavramını öğrenmesi gerekiyor. Dış dünyayla iletişim kurabilmesi ve kendi yaşıtlarıyla beraber birey olduğunun farkında olabilmesi için kreşe gitmesi çok önemli.

Özgüven

Okul öncesi eğitim alan çocuklar kendi başına yemek yemeyi, dişlerini fırçalamayı, oyuncakları ile oynadıktan sonra onları yerine koymayı, saatinde uyumayı ve daha birçok özbakım gerektiren davranışı öğrenirler. Bu da onlara özgüven kazandırır.

Paylaşmayı öğrenme

Yaşıtlarıyla beraber günlerini geçiren çocuğun, anaokulunda başkaları ile aynı masada oturma, okul öncesi etkinliklere katılma, oyuncak paylaşma gibi durumları çok daha kolay ve doğal bir şekilde içselleştirir.

Başkalarına saygı duyma

Sosyalleşmenin bir getirisi olarak kreşte çocuğun, diğer çocukların ve öğretmenlerinin fikirlerine / isteklerine saygı duymayı öğrenir. Hayatta sadece kendisinin olmadığını bilir, herkesin farklı öncelikleri ve ihtiyaçları olduğunu kavrar. Saygılı ve anlayışlı bir insan olma yolunda kocaman bir adım atmış olur.

Motor ve bilişsel becerilerin gelişmesi

Oyunlar ve kesme, yapıştırma, boyama gibi okul öncesi etkinlikleri, çocuğunun motor gelişimine katkı sağlar.

Nesneleri eşleştirme, sınıflandırma, gözlem yapma, soyut düşünmeyi sağlayan etkinliklerle matematik becerileri gelişir.

Resimli kitapları okuma, çizim ve boyama yapma etkinlikleri ile erken yaşta okuma ve yazma becerisini geliştirir.

Dil gelişiminin desteklenmesi

Çocuğun kreşte kendini ifade edebilecek oyunlar oynayarak, şiir ve hikaye okuyup anlatarak dil gelişimini sağlıklı bir şekilde tamamlar. Dili yaşayarak, konuşarak, dinleyerek, etkileşimde bulunarak kullanma imkanına sahip olur.

Spor alışkanlığı kazanma

Çocuğun enerjisini atmasını sağlayacak ve kas gelişimini destekleyecek spor etkinlikleri, aynı zamanda ona spor yapma alışkanlığını da erkenden kazandıracaktır.

Öğrenme alışkanlığı kazanma

Oyunlarla ve etkinliklerle öğrenme serüveni, çocuğunun ileriki yaşları için çok sağlam bir temel oluşturur.

Öğrenme, yaşam boyu devam eden bir süreç. İlkokula kadar evde kendi başına oyun oynayan ve bilişsel/motor gelişimini destekleyecek aktivitelerle büyümemiş bir çocuk için öğrenme kavramı, yabancı ve zor bir kavram olacaktır.

Konsantrasyon becerisi kazanma

Okul öncesi bilmeceleri, oyunları ve etkinlileri ile çocuğunun zihni her an canlı kalır, yaratıcılığı artar. Böylesi yoğun bir okul öncesi eğitim de çocuğuna dinleme, yönergeleri takip edebilme, görevleri tamamlama gibi beceriler olarak döner.

Düzenli yaşama uyum sağlama

Yemek, uyku, kreşe giriş ve çıkış saatleri, çocuğunun düzenli bir hayata uyum sağlamasını kolaylaştırır. Aynı zamanda arkadaşlarını düzenli olarak görür ve onlarla sürekli paylaşım içinde olur.

.